Реєстрація /

Києву повернуто пам’ятку архітектури на Подолі

Виконано рішення суду.

У власність територіальної громади Києва повернуто пам’ятку архітектури національного значення на вулиці Петра Сагайдачного, 20/2 у Подільському районі вартістю майже 211 млн. гривень. 

Зазначені будівлі площею 2 тис. 500 кв. м були збудовані у ХІХ сторіччі і упродовж 60 років вони використовувались для розміщення військового комісаріату Подільського району.

У 2008 році рішенням Київради та укладеної на її підставі незаконної угоди пам’ятку передали у власність МПП «Аквадон» – підприємству, зареєстрованому на той час у Донецьку.

Відчуження цього майна відбулось без погодження Міністерства культури України, поза приватизаційною процедурою та без проведення реконструкції об’єкту. У зв’язку з цим, прокуратура Києва звернулась до суду з позовом про повернення об’єкту нерухомості у власність територіальної громади столиці. Постановою Верховного Суду позов прокуратури Києва задоволено та зобов’язано МПП «Аквадон» повернути спірні будівлі на користь громади столиці.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

Наразі вказане судове рішення реально виконано шляхом здійснення державної реєстрації права власності на зазначені пам’ятки архітектури за територіальною громадою столиці в особі Київської міської ради.

Джерело