Реєстрація /

Карантин опосередковано впливає на ринок нерухомості

Будівництво триває.

Карантин має опосередкований вплив на ринок нерухомості. Ні сам будівельний процес, ні роботу відділів продажів він особливо не зачіпає. Більш того, в дуже якісних проектах карантин тільки стимулював продажі. При цьому, звичайно, затяжний карантин – це удар по доходах населення, що відповідно змушує людей відкладати покупку квартири, оскільки вона стає вже не головним пріоритетом.

Повідомив Андрій Рижиков, СEO і керуючого партнера девелоперської компанії DC Evolution.

«Облікова ставка, іпотека, рівень інфляції, курс долара і тарифи на енергоносії – ці п'ять параметрів економічної політики держави будуть опосередковано впливати на ситуацію на ринку житлової нерухомості. Наприклад, зростання цін на енергоресурси провокує подорожчання комуналки, і люди починають замислюватися, вибрати їм квартиру поменше або більшу в ЖК з підвищеними вимогами до енергоефективності, щоб в майбутньому економити на ресурсах», – додає Андрій Рижиков.

Найбільш цікаве і для покупців, і інвесторів питання – що буде з цінами на нерухомість і коли її краще купувати. 

«Сьогодні немає економічних обґрунтувань для зниження її вартості. Всю маржу, якою могли б ділитися девелопери, вони вже «з'їли» за рахунок демпінгу – багато конкурують за десять доларів на квадратному метрі. Тому відповідь очевидна: купувати треба зараз. Сьогодні з'являється все більше якісних проектів, які можуть обґрунтувати, чому їх ціна повинна бути вище середньоринкової, – за рахунок унікального концепту, інфраструктури, якісних оздоблювальних матеріалів, якісної інженерії, внутрішньобудинкових сервісів, гарного ландшафтного дизайну, систем безпеки т.д.», – резюмує Андрій Рижиков.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело