Реєстрація /

Кабмін виділив сотні мільйонів на доступне житло: де зведуть будинки і кому виділять квартири

Уряд схвалив виділення значних коштів на програму «Доступне житло»

Кабінет міністрів України схвалив виділення додаткових 300 мільйонів гривень на програму «Доступне житло». Таке рішення було прийнято на виїзному засіданні уряду в Маріуполі. Тепер загальний бюджет програми становить 400 мільйонів гривень.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив подробиці, де буде побудовано доступне житло і кому дістануться пільгові квартири.

«Виділили додаткові 300 мільйонів гривень на зведення доступного житла для 950 сімей (з них 200 – сім'ї ветеранів АТО)», – написав Гончарук на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, доступне житло на ці гроші буде зведено в передмістях Києва, Дніпра, Львова, Одеси і Харкова.

Пізніше Міністерство розвитку громад та територій України навело підробиці про затверджене рішення. Так, Уряд визначив граничну вартість 1 кв. метра житла для населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж обласних центрів та міста Києва. Вона не може перевищувати опосередковану вартість, збільшену у 1,5 рази. Це надає можливість учасникам програми «Доступне житло» обирати більш дешеві об’єкти за межами міста Києва та обласних центрів. Раніше коефіцієнт був 1,75.

Мінрегіону дозволено з 15 листопада до 1 грудня дійснювати коригування розподілу бюджетних коштів між адміністративно-територіальними одиницями у разі загрози невикористання коштів до кінця бюджетного року.

Стаття по темі: Як отримати доступне житло в Україні: що змінилося в програмі Кабміну

Нагадаємо, що в минулому році тільки наприкінці періоду вдалося укласти перші договори за програмою «Доступне житло». Тоді Державний фонд молодіжного житлового будівництва повідомив про 13 договорів на будівництво (придбання) житла в Києві та Київській області.

З 4 січня 2019 року всі бажаючі взяти участь в програмі житлового кредитування за рахунок коштів статутного капіталу Державного фонду молодіжного житлового будівництва можуть подати відповідні заяви онлайн. Для участі в програмі необхідно:

  • перевірити право на отримання кредиту та зареєструватися;
  • вибрати об'єкт;
  • подати заяву на отримання кредиту;
  • отримати кредит.

Влітку 2019 року Київське комунальне підприємство «Спецжитлофонд» не змогло знайти виконавця будівництва 15 багатоповерхівок, в яких продаватимуть квартири за програмою «Доступне житло». Вартість проекту – 2,95 мільярда гривень, терміни будівництва – до 2029 року.

За програмою «Доступне житло» в Києві планувалося звести 15 житлових будинків між вулицями Жулянський і Чабанівська в Голосіївському районі. У проекті першої черги – зведення 6 житлових будинків поверховістю 26 поверхів, в другій черзі – 8 житлових будинків в 26 поверхів і один 6-секційний 10-поверховий житловий будинок.

Джерело

Теґи