Реєстрація /

ЕСКО-проекти допомогли зекономити 40 мільйонів гривень на оплаті за тепло

Всього було 130 договорів.

ЕСКО-проекти допомогли зекономити 40 мільйонів гривень на оплаті за тепло державним установам.

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

«Як тільки у 2015 році ми запровадили всю необхідну законодавчу базу, Держенергоефективності почало активно популяризувати ринок ЕСКО-послуг. Сьогодні цей напрям термомодернізації шкіл, лікарень та інших об’єктів соціальної сфери запрацював і почав стрімко набирати оберти», – повідомив Савчук. 

Так, за останні 2 роки кількість ЕСКО-договорів збільшилась у 18 разів: із 20 контрактів на суму 18 млн. грн.. у 2016 році до понад 370 на суму 520 млн. грн.. у 2019 році.

Інвестори за власний рахунок впроваджують енергоефективні проекти та отримують повернення вкладених коштів лише, якщо досягнуть економії енергоспоживання.

Щоб перевірити ефективність ЕСКО-механізму, Держенергоефективності спільно із Проектом ПРООН проведено оцінку 130 договорів, які вже дають економію енергоресурсів впродовж щонайменше одного опалювального сезону.

«Результати верифікації 130 ЕСКО-договорів у 17 містах перевищили очікування: економія енергоресурсів складає в середньому близько 35%! Це у 1,8 разів більше, ніж заплановано контрактами», – наголосив Сергій Савчук.

Загалом, за останні 2,5 роки у рамках 130 ЕСКО-контрактів у бюджетних установах зекономлено 3 млн. м3 газу або 40 млн. грн на оплаті енергоносіїв.

Стаття по темі: ЕСКО-проекти: перепони на шляху реалізації і перспективи

Раніше повідомлялося, що в Україні вже укладено понад 280 ЕСКО-договорів вартістю контрактів більше 300 млн. грн., що впроваджуються у 15 регіонах країни.

Джерело