Реєстрація /

Експерти розповіли, що зміниться із прийняттям законопроектів про реформу містобудування (інфографіка)

ВР прийняла закони.

Парламентарі ухвалили в першому читанні законопроекти #5655 та #5656, перший з яких покликаний створити нове законодавче підґрунтя для ефективного державного управління у сфері містобудівної діяльності. Окремим законопроектом депутати забезпечили фінансування надання адмінпослуг з цього питання.

Експерти BRDO у своєму пресрелізі розповіли, як прийняття законопроєктів вплине на ринок нерухомості.

Перш за все, законопроекти передбачають тотальну цифровізацію адміністративних та інших послуг у сфері містобудування, що дозволить значно спростити й пришвидшити їх отримання. Так, законопроектом значно розширюється перелік адміністративних послуг, які надаються автоматично з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, без втручання людини. Звичайно, за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником,пройшла успішну перевірку. Водночас це мінімізує корупційні ризики, що гарантовано спрощує відносини між суб’єктами надання та отримувачами послуг.
 
Крім цього, у законопроекті №5655 удосконалено механізми притягнення до відповідальності за спроби обійти містобудівне законодавство, а контроль виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за самочинним будівництвом – посилено.
 
Наступним кроком буде внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення персональної відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.
 
Загалом же прогнозується, що нові закони відчутно «оздоровлять» всю галузь: встановлять прозорі правила гри для всіх учасників ринку і покращать інвестиційний клімат, зокрема позиції України в рейтингу Світового банку Doing Business.

Зміни із законопроєктами #5655 та #5656:
 

закон

Раніше забудовники розкритикували закон про нові податки на продаж нерухомості в новобудовах.

Стаття по темі: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Джерело