Реєстрація /

Для активізації ринку нерухомості потрібні ефективні держпрограми

Для більшості сімей платежі по розстрочці від забудовника непідйомні.

Останнім часом через зниження платоспроможності українців і практичної відсутності іпотечного кредитування, спостерігається тенденція відкладеного попиту на житло. Для його активізації необхідно, щоб державні житлові програми та іпотечне кредитування реально запрацювали. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Якщо порівнювати попит з показниками до 2014 року, то звичайно ж він знизився. Це пов'язано з тим, що у людей реально не вистачає коштів для придбання житла. Будівельні компанії можуть надавати тільки коротку розстрочку, максимум до 5-ти років, але в такому випадку середній платіж для однієї сім'ї складе близько 1-2 тис. дол. на місяць. Тому, щоб попит на покупку нерухомості активізувався, потрібно, щоб державні житлові програми та іпотечне кредитування реально запрацювали», – сказав він.

Йдеться про модернізацію державних житлових програм, а також про введення муніципального орендного житла і можливості придбання квартир в лізинг.

«Це може стати колосальним позитивним кроком у вирішенні квартирного питання для багатьох українських сімей, так як на умовах лізингу більша кількість громадян зможуть придбати власне житло. Уряд вже схвалив цю можливість. Впровадженням нових програм фінансового лізингу буде займатися Державна іпотечна установа. Зі свого боку, Мінрегіон готовий допомагати», – підкреслив заступник міністра.

За його словами, на даний момент головне завдання – створити всі необхідні правові, нормативні, фінансові та організаційні умови, щоб новий механізм ефективно запрацював.
 

Джерело