Реєстрація /

Через електронний кабінет забудовника тепер можна повідомляти про корупцію


Повідомлення можна подати за допомогою чат-бота.

Держархбудінспекція повністю підтримує курс уряду на викорінення корупційних проявів в будівельній галузі та впорядкування містобудівної діяльності. У перехідний період, коли робота над впровадженням всіх складових Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва триває, важливо і внутрішньо-організаційні заходи.

Про це стало відомо з повідомлення прес-служби Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Так, позитивним, на думку Олени Костенко, виконувачки обов’язки голови ДАБІ, є запуск Міністерством цифровий трансформації онлайн каналу, куди забудовники можуть поскаржитися на корупціонерів в Держархбудконтролі – через чат-бот (телеграм або віджет). Зазначений сервіс знаходиться на сторінці Електронного кабінету. У вікні онлайн-консультанта досить натиснути кнопку «Повідомити про корупцію» і відправити свою скаргу.

Керівниця ДАБІ зазначила, що сьогодні у відомства не найкраща репутація, про що відверто говорить громадськість, учасники будівельного ринку і яку також визнає ДАБІ.

«Знищити корупцію в будівельній галузі можливо лише усунувши людський фактор і максимально мінімізувавши роль чиновника в прийнятті рішень про видачу дозвільних документів. Переклад адміністративних процедур в онлайн режимі з автоматизованими процесами – єдиний правильний вихід в цій ситуації. Тому ДАБІ готова надавати необхідне сприяння і спільно з профільним міністерством, Міністерством цифровий трансформації, всієї урядовою командою працювати над якісними змінами в отряслі», – заявляє Олена Костенко.

Стаття по темі: Як перевірити дані в Держреєстрі прав на нерухоме майно та захиститися від шахраїв

Раніше повідомлялося, що Віце-прем’єр Михайло Федоров розповів про незаконне втручання в роботу відкритого електронного реєстру будівництва. Минулого тижня – 13 грудня – був запроваджений електронний кабінет забудовника.  За словами Федорова, лише на протязі трьох діб вдалося зареєструвати 19 розпочатих будівництв та шість об’єктів, які введені в експлуатацію.

Джерело