Реєстрація /

Будинок Сікорського хочуть повернути Києву

Готують звернення до Кабміну.

На сесію Київради винесуть проєкт звернення до Кабміну щодо передачі Будинку Сікорського до комунальної власності столиці. Таке рішення ухвалили члени двох профільних депутатських комісій – з питань культури, туризму та інформаційної політики, а також з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків.

«Будинок Сікорського належить до державної власності та перебуває на балансі ДП «Готель Козацький» Міноборони України. Київрада ще у 2017 році підтвердила готовність прийняти будівлю до комунальної власності. Іншим рішенням у лютому 2020 року місто взяло зобов'язання використовувати Будинок Сікорського як заклад культури. Сьогодні пам'ятка історії національного значення не передана місту й не використовується, знаходиться в занедбаному стані та продовжує руйнуватись. Крім того, на будівлю накладений арешт. Згідно з проєктом рішення, Київраді пропонується звернутись до Кабміну щодо термінового вжиття заходів з передачі пам'ятки у комунальну власність міста або забезпечити її збереження за рахунок коштів балансоутримувача», – розповіла голова постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики, депутатка Вікторія Муха.

Починаючи з 2015 року, столична влада піднімала питання будівлі неодноразово. Проблема в тому, що Державна виконавча служба наклала арешт на все нерухоме майно ДП «Готель «Козацький» та заборонила його відчуження.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

Раніше повідомлялося, що у столиці перевірять об’єкти культурної спадщини та культові споруди на предмет дотримання пожежної та техногенної безпеки.

Джерело