Реєстрація /

Як сплатити податок на нерухомість в 2021 році: яка максимальна ставка

Податкова служба України роз'яснює, що є базою для оподаткування

Податкова служба України роз'яснює, як сплатити податок на нерухомість в 2021 році та яка максимальна ставка діє в цей період. Податок на нерухомість сплачують власники житловох та нежитлової нерухомості, а також з усіх часток власності в об'єктах нерухомості. 

Податкова підкреслуює, що ставки податку на нерухомість встановлюють органи місцевої влади – сільські, селищні та міськи ради. Однак законодавство встановлює «стелю» для податку на нерухомість – не більше 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати в попередньому році.

В 2020 році «мінімалка» становила 4 723 грн, а максимальний розмір податку на нерухомість в 2021 році становитиме 70,86 грн/кв.м.

Що є базою для оподаткування

  1. Об'єкти житлової нерухомості – будівлі, віднесені до житлового фонду, дачні та садові будинки.
  2. Об'єкти нежитлової нерухомості – будівлі та приміщення, не віднесені до житлового фонду (промислові, склади, ресторани, кафе, магазини, гаражі та інші).

Стаття по темі: Земельний податок в 2021 році: коли і скільки сплачувати власникам землі

Оподатковується загальна площа об'єкту, в тому числі його частина. Однак законодавство встановлює пільги при сплаті податку на нерухомість.

Пільгова площа (яка не оподатковується):

  • для квартир – 60 кв.м;
  • для житлових будинків – 120 кв.м;
  • для різних типів житлової нерухомості в тому числі для їх часток пільгова площа – 180 кв.м.

Податкова служба наголошує, що додатково необхідно сплачувати за об'єкти житлової нерухомості, якщо їх площа перевищую 300 кв.м (для квартир) та 500 кв.м (для будинків). Сплачувати необхідно 25 000 грн за кожен такий об'єкт (або його частки).

Джерело