Реєстрація /

Як економити на комунальних послугах ОСББ: комунальники надали поради

Потрібен енергоаудит.

Мешканцям багатоповерхівок можна знизити витрати на опалення та інші комунальні послуги і підвищити рівень комфорту завдяки комплексному утепленню будинку. Мешканці столиці можуть отримати допомогу від держави для термомодернізації житла, наприклад, взявши участь у програмі «Енергодім», що запроваджена Фондом енергоефективності. 

Щоб реалізувати енергозберігаючі заходи за рахунок державного або місцевого бюджету, перш за все необхідно провести енергоаудит, за підсумками якого будівля отримує сертифікат енергоефективності.
В Києві значна частина житлових будинків комунальної форми власності мають фізичний знос і потребують ремонту. В таких умовах нерідко за модернізацію оселі беруться самі мешканці, наприклад, утеплюючи стіни своєї квартири. Але такі заходи не вирішують проблему і не призводять до економії, в кращому випадку, допомагають підвищити температуру в квартирі на 1-1,5 градуса, та ще й можуть нашкодити всьому будинку. Питання енергомодернізації багатоповерхівки її мешканцям потрібно вирішувати разом.

Стаття по темі: Як отримати «теплий кредит» та утеплити житло за рахунок держави в 2020 році

«Для участі в «Енергодомі» або інших подібних програмах важливо отримати сертифікат енергоефективності будинку. У сертифікаті вказується клас енергоефективності будівлі за шкалою від найбільш високої оцінки A до найменшої G, описуються основні причини втрат енергії, а також основні рекомендовані заходи для підвищення енергоефективності. У звіті про енергоаудит вже міститься детальний план комплексних енергоефективних заходів із зазначенням їх вартості, термінів окупності», – розповів Сергій Чулков, директор енергосервісної компанії YASNO Efficiency.

Стаття по темі: Найдешевші квартири в Києві в 2020 році: який бюджет на покупку та безпека угоди

При цьому 70% витрат на енергоаудит власникам житла можуть компенсувати за рахунок програми «Енергодім». Частину робіт можна профінансувати за рахунок цільових міських програм.

Раніше повідомлялося, що київська влада визначила перелік пільгових категорій громадян, які зможуть безкоштовно встановити лічильник в Києві.

Джерело