Реєстрація /

Податкові зміни негативно позначаться на забудовниках

Податок може ускладнити роботу компаній.

Голова правління-президент ВАТ «ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір вважає, що податок на нерухомість потрібен, але введений в Україні варіант податку має ряд недоліків.

«Як тільки будівельна компанія ввела в експлуатацію житло і отримала право власності, вона автоматично підпадає під дію податку. І тоді при введенні в експлуатацію об'єктів нерухомості у будівельних компаній на руках раптово виявляється дуже багато житла, яке вони ще не встигли продати. І тут мова вже йде про величезні суми, які необхідно заплатити. Що в цій ситуації можуть робити будівельники? Або знижувати ціни, щоб швидше продати цей актив, чи затримувати терміни введення, а це призведе до скорочення ринку і скандалам з інвесторами. Але є й інша сторона медалі. Зведення житлових комплексів в Україні в основному проводиться за інвестиційним принципом – за рахунок майбутніх власників квартир. А значить майнові права на квадратні метри, а з ними і податкові зобов'язання, після введення будинку в експлуатацію в повному обсязі відразу ж лягають на покупця. Вони, зі свого боку, можуть довго, дуже довго не заселятися і не укладати договори з обслуговуючими організаціями, щоб відстрочити виплату податку», – пояснив Кушнір.

Він додав, що податок на нерухомість потрібен, але в такому варіанті, як він прописаний зараз, може ускладнити роботу забудовників.

Раніше повідомлялося, що податок на нерухомість пропонують підняти.