Реєстрація /

Забудовники втрачають до 7% площі в новобудовах

Не всі проектують раціонально.

Забудовники Києва через нераціональне проектування новобудов «втрачають» більше 3-7% житлової площі і відповідно мільйони гривень прибутку.

Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП». 

«Незважаючи на те, що планування квартир стали більш зручними і в більшості своїй відповідають попиту покупців, невиправдано велику частину площі в нових будинках забудовники, як і раніше відводять на загальні коридори, шахти, комунікації та інше, тим самим втрачаючи мільйони гривень додаткового доходу», – каже експерт. 

За її словами лише в 10% новобудов ефективно використовується практично вся площа житлового будинку. 

«Є в Києві проекти недорогого житла, де загальні коридори завширшки досягають 2,2 метра. Таким чином, забудовник, при висотності секції в 22 поверху втратив від 50 до 250 кв. м, які могли б бути запроектовані, як житло. Такі широкі коридори виправдані для житла преміум-класу, але не для економ-сегмента», – каже Іскіердо. 

Вона також зазначила, що ринок житлової нерухомості ще не до кінця перейшов до нових стандартів проектування. Деякі забудовники зводять будинки за типовими проектами 2005-2008 років, намагаючись заощадити, але насправді втрачають, по-перше, на тому, що пропонують ринку мало затребуваний продукт, а по-друге, скорочують собі дохід від продажів житлової площі.

Раніше повідомлялось, що будують більше всього однокімнатних квартир.