Реєстрація /

Оренда житла у передмісті: що, де і за скільки?

Найбільшу конкуренцію Києву створюють Ірпінь, Бровари та Вишневе.

Орендарі квартир все частіше, порівнявши ціни і умови, переорієнтовуються з Києва на найближче передмістя столиці. Портал 100realty.ua вирішив з'ясувати, де, яке житло і за якою ціною орендують у містах-супутниках.

Хто формує попит?

Житло у передмісті традиційно цікавить більше покупців, ніж орендарів, але останнім часом попит виріс і на оренду такого житла.

За словами, Олени Бібєрової, генерального директора АН «Благовіст», орендарів приваблюють нові квартири (в яких часто ще ніхто не жив і вони здаються вперше) у житлових комплексах зі своєю інфраструктурою, закритою і упорядкованою територією за доволі демократичними цінами.

Основні орендарі, які розглядають передмістя як альтернативу Києву – це молоді сім'ї з дітьми, у яких є автомобіль. Пояснюється це тим, що багато хто вибирає життя у тихому передмісті, але в той же час, має потребу швидко дістатися до столиці.

Здають в основному житло ті, хто придбав нерухомість з метою інвестування, і тепер заробляють на здачі в оренду. За даними забудовників, які будують ЖК у передмісті Києва і продають в них квартири, приблизно, кожен третій купує квартиру не для свого проживання у ній, а під здачу в оренду.

Найчастіше у таких власників по кілька квартир в одному об'єкті. «Ви можете орендувати 2-кімнатну квартиру або 3-кімнатну у житловому комплексі. Пропонує оренду одна господиня. Необхідно при цьому оплатити вартість оренди за два місяці – перший і останній. Двокімнатна коштує 6 тис. 500 грн. в місяць, 3-кімнатна – 7 тис. 800 грн. Окремо оплачуються комунальні послуги за лічильниками», – розповідає Катерина, ріелтор, яка пропонує орендувати квартиру в одному з нових ЖК у Вишневому.

Що і де орендують?

За словами Олени Бібєрової, в основному, потенційні орендарі квартир у передмісті, орієнтуються на нові будинки з хорошим ремонтом. Аналогічна по метражу і стану ремонту квартира в Києві обійдеться їм значно дорожче.

«Площа, яка найбільше цікавить таких клієнтів, відповідає метражу 2-3-кімнатних квартир (50-80 кв. м). Головним у виборі будинку стає його розташування – зручність транспортної розв'язки, розвинена інфраструктура. Щодо найпопулярніших серед орендарів міст, то це, в першу чергу, Ірпінь, Вишневе, Бровари, Боярка. Їх переваги – екологія, порівняно низькі ціни на продукти харчування, незначна віддаленість від Києва», – говорить генеральний директор АН «Благовіст».

При цьому вартість оренди квартир у межах зазначених міст також відрізняється. Все залежить від віддаленості від столиці, зручності транспортної розв'язки і, звичайно ж, самого житлового комплексу, його якісних характеристик, комфорту.

Порівнюємо ціни

Ціна оренди у передмістях значно нижча, ніж в Києві.

«Якщо брати середню вартість орендованої 2-3-кімнатної квартири у нових будинках, це буде 6-8 тис. грн. Щодо найдешевшої оренди, це однозначно старий фонд, ціна близько 3 тис. грн.», – каже Олена Бібєрова.

Для порівняння, у столиці минулого місяця, за даними агентства, найдоступнішою квартирою була 1-кімнатна площею 30 кв. м на вул. Пирогівський шлях (Голосіївський р-н), яку орендували за 5 тис. грн./міс. Щоб зняти 2-3-кімнатну квартиру, необхідний бюджет не менше 8 тис. грн. При цьому, якщо за вказані суми в місті-супутнику можна орендувати простору квартиру у новому житловому комплексі зі своєю інфраструктурою, хорошим ремонтом, то в Києві це буде житло в старому житловому фонді, незручним плануванням і скромним ремонтом.

Наприклад, за даними порталу 100realty.ua, вартість оренди квартир з хорошим ремонтом у нових будинках Броварів, Вишневого, Ірпеня стартує від 6 тис. грн. в місяць. Але є квартири і по 10-11 тис. Грн. Це просторі 2-3-кімнатні квартири з якісним ремонтом і новою побутовою технікою, розташовані у нових житлових комплексах із закритою територією і своєю інфраструктурою. У Боярці ціни трохи нижчі.

При цьому, суттєвих змін цін на житло біля Києва експерти в найближчі півроку-рік не прогнозують. Адже, незважаючи на те, що попит на оренду таких квартир росте, росте і пропозиція, адже постійно здаються в експлуатацію нові ЖК, де значний відсоток квартир купують саме з метою здачі в оренду.

Особливість оренди

Умови оренди квартири в місті-супутнику нічим не відрізняються від столичних. Доведеться заплатити за 2 місяці оренди і окремо оплачувати комунальні послуги. У той же час, орендарям варто врахувати витрати на дорогу, якщо необхідно буде добиратися щодня в столицю.

Так, якщо користуватися громадським транспортом, то це в середньому 30-50 грн. в день. Витрати на дорогу при поїздці на власному автомобілі будуть ще вищими. Таким чином, до вартості оренди варто додати ще й суму, яку потрібно буде витрачати на проїзд.