Реєстрація /

Забудовники виступили з антикорупційним Меморандумом

Підписанти обіцяють самі і закликають колег працювати законно.

Будівельна галузь, на думку, експертів – одна з найбільш корумпованих в Україні. Практично кожен забудовник на тому чи іншому етапі реалізації проекту стикався з пропозицією чи й вимогою заплатити хабар задля вирішення того чи іншого питання, або пришвидшення процесу. За словами самих учасників будівельного ринку, корупційна складова, наприклад, при спорудженні житла у Києві складає близько 150 доларів за квадратний метр.

Одні забудовники змирилися з такою ситуацією, інші ж вирішили не лише не платити неофіційних «подяк», а й заявити про це та закликали до цього свої колег. Механізмом для цього обрали підписання Меморандуму щодо протидії корупції у сфері нерухомості та будівництва.

В Меморандумі зокрема сказано: «Цей меморандум направлений на здійснення підтримки державної антикорупційної програми з боку бізнесу. Предметом цього Меморандуму є: (1) публічна    відмова компаній-підписантів у сфері нерухомості та будівництва від будь-яких протизаконних корупційних дій або практик ведення бізнесу, які сприяють проявам корупції, а також (2) повсякчасне     сприяння у виявленні, публічному осуді, попередженні  та запобіганні проявам корупції в діяльності    державних органів та органів місцевого самоврядування, які наділені владними повноваженнями у    сфері нерухомості та будівництва».

Учасників ринку нерухомості, які виступили з ініціативою цього Меморандуму та готовністю першими його підписати, підтримали такі авторитетні організації як Transparency International Ukraine та Офіс бізнес-омбудсмена, а всю організаційну роботу взяв на себе Український клуб нерухомості (URE Club).

На презентації Меморандуму підписанти розповіли, чому вони вирішили зробити цей крок, чого очікують від нього і, звичайно, закликали колег долучатися до цієї ініціативи.

Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна

«Нерухомість вважається найбільш корумпованою та найбільш зарегульованою галуззю. Тому особливо приємно, що ініціатива публічної відмови бізнесу від корупційних дій йде саме від цього сектору. І саме тому, що така ініціатива йде від бізнесу, ми в цей меморандум віримо більше, ніж у будь-які меморандуми держави. Цей меморандум – це пропаганда того, що чесний бізнес – більш прибутковий у стратегічному плані».

Тетяна Коротка, заступник бізнес-омбудсмена

«Корупція – це явище, яке має попит і пропозицію. Попит зрозуміло, звідки йде, але пропозиція часто надходить від корпоративного сектору, а корпоративна корупція – це надзвичайно ганебне явище, нічим не краще, а можливо, ще й гірше і шкідливіше, ніж корупція в державних органах. Ми будемо допомагати компаніям розробляти і втілювати у життя їх внутрішні антикорупційні політики. Наш останній системний звіт, пов’язаний зі зменшенням корупційних ризиків у будівництві, спрямований на те, щоб підняти питання корупції і корупційних ризиків у цій сфері на рівні держави. Сподіваюся, що такі спільні кроки – з різних сторін дозволять нам покращити бізнес-клімат в Україні, зробити Україну надійним передбачуваним партнером як для іноземних, так і для внутрішніх інвесторів».

Ольга Соловей, керуючий партнер URE Club

«Найважливіше в створенні Меморандуму про протидію корупції – це можливість далі розвивати цю ініціативу й працювати з компаніями на більш високому рівні в сфері реалізації принципів, які ми декларуємо. Це і переклад європейських стандартів з протидії корупції – так званих anti-corruption compliances, і їх адаптація для локальних компаній. Це й розробка спеціальних програм з навчання співробітників компаній. Ми плануємо присвятити роботі з Меморандумом місяці, що залишилися у 2016, і весь 2017 рік – і показати реальні результати».

Сергій Овчинников, партнер Ukraine Turnaround Real Estate Fund

«Високі корупційні ризики негативно впливають на сприйняття України міжнародною спільнотою та відлякують потенційних іноземних інвесторів, залучення яких могло б дати новий поштовх ринку нерухомості. Коли потенційні інвестори бачать статті видатків на «лобізм», їх інтерес до проектів зникає. В той час, коли розвиток якісних проектів зі складною інженерією та якісними сучасними рішеннями можливий тільки з залученням значних іноземних інвестицій. Без іноземних інвестицій ми не зможемо розвиватися».

Володимир Строкань, директор з розвитку мережі Auchan в Україні

«Підписуючи меморандум, ми беремо на себе великі зобов’язання. Якщо ми будемо дотримуватися його положень і будемо успішними, і показуватимемо, що можна працювати і бути флагманами на ринку без корупційних зв’язків, це стане тим фактором, який покаже, що саме так і потрібно працювати, щоб «жити по-новому», а кожен для цього має почати із себе»

Михайло Меркулов, керуючий партнер Arricano Real Estate plc

«Ця ініціатива відображає і формалізує величезний запит суспільства на боротьбу з корупцією. Насправді на рівні окремих компаній боротьба з корупцією почалася давно, вони це не декларують, але вони просто не дають хабарів. А до компаній, які не платять хабарів, ставлення як до інопланетян. У них виникає більше проблем через недосконалість законодавства – а це необхідність залучати більшу кількість юристів, щоб судитися з державою, це більша кількість паперів, щоб скаржитися на чиновників, які не виконують свої професійні зобов'язання, це ініціативи щодо зміни законодавства, тому що прогалини треба закривати. Це все додаткове навантаження на бізнес, уповільнення процесів, збільшення затрат. І це потрібно усвідомлювати, що ми не завтра повністю переможемо корупцію. Але далі іде звикання державної машини до того, що ці компанії, цей сегмент ринку не платить хабарі, він вимагає і пропонує корекцію законодавства, і через якийсь час (рік, два, три) виникає вже інша ситуація – ті, хто не приєднався до такого меморандуму, ті, хто, як і раніше, платив хабарі роблять все те ж, але для них це виходить вже дорожче. Відбувається – віддзеркалення, бо «божевільними» і «інопланетянами» виглядають вже ті, хто платить хабарі. Але має відбутися масштабування цього процесу – в кожній сфері є такі білі ворони, які не платять хабарів. Тому дуже хотілося б бачити за деякий час підписання схожих меморандумів іншими галузевими організаціями».