Реєстрація /

Ціни на імпортні будматеріали роблять із забудовників патріотів

При будівництві житлових комплексів все більше використовують продукцію вітчизняних виробників.

Відсоток вітчизняних будматеріалів, що використовуються зараз у будівництві, виріс. Яка ситуація на цьому ринку і які прогнози на поточний рік, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість».

Обсяг виробництва знижується

Незважаючи на тезу, винесену у початок статті, за даними компанії PAU, за 11 місяців 2014 український ринок будматеріалів скоротився на 9% (через зниження обсягів будівництва). Так, майже за рік в Україні було виготовлено 28 млн. 200 тон продукції. Це: цемент, товарний бетон, ЗБВ і ЗБК, фігурні елементи мощення, металоконструкції, сендвіч-панелі, світлопрозорі конструкції, керамічна цегла, газоблок, силікатна цегла.

У той же час, надання Україні преференцій у сфері торгівлі з країнами Євросоюзу сприяло збільшенню експорту основних будівельних матеріалів. Про це повідомили в Департаменті розвитку промислового будівництва та виробництва будівельних матеріалів Мінрегіонбуду. Так, якщо в квітні 2014 р. експорт основних будівельних матеріалів в країни Євросоюзу склав 35 млн. 900 тис. дол.,то в травні цей показник став більшим на мільйон, в червні склав вже 55 млн. 600 тис. дол, а в липні – 65 млн. 200 тис. доларів, що, якщо порівнювати з квітнем, на 84% більше.

Найбільша частка експорту припадає на керамічну цеглу. Але це не пов'язано з підписанням Україною договору про Асоціацію з ЄС, оскільки, за даними PAU, її переважно, як і раніше, продають у країни так званого СНД.

На 2015 рік аналітики прогнозують зменшення обсягів ринку. «За базовим сценарієм прогнозуємо зниження на 2,3%», – повідомили в PAU.

Чи все можна купити в Україні?

За словами експертів, в Україні можна знайти практично всі потрібні будматеріали, окрім, хіба що, плоского віконного скла. Раніше його виробляв Лисичанський завод «Пролетар», але з 2013 року він не працює.

«В Україні можна знайти до 95% видів будівельних матеріалів, необхідних для спорудження типового будинку», – зазначає Дмитро Шостя, керівник відділу продажу ЖК Park Stone.

Ціни виросли

Девальвація гривні відбилася на вартості будматеріалів. «Крім імпортної продукції, яка подорожчала пропорційно до девальвації гривні, ми зафіксували і певне зростання цін на вітчизняні матеріали. Зокрема, на арматуру, бетон, матеріали внутрішнього оздоблення. Тут збільшення вартості приблизно відповідає загальному рівню інфляції в країні – в межах 20-25%, оскільки виросли логістичні витрати», – говорить Шостя.

Але є будматеріали, які навіть подешевшали. За даними PAU, це щебінь, ціни на який знизилися на 5%.

Забудовники купують українське

Частка вітчизняних матеріалів, які використовуються при будівництві, за останній рік зросла. «Якщо в «спокійний» час для економ-класу частка імпортних матеріалів становила до 15%, а в комфортному та бізнес-класі – до 40-45%, то сьогодні за рахунок подорожчання ці показники знизилися до 7-8% і 35-40% відповідно», – говорить Дмитро Шостя.

У той же час експерт вважає, що дозволити собі обмежитися використанням продукції виключно вітчизняних виробників може тільки недосвідчений, або ж дуже «економний» забудовник, який зводить житло завідомо невисокої якості. «У комплексах, перевагами яких є не тільки ціна, але і хороше оздоблення, добротна інженерна мережа, надійне ліфтове господарство – без імпортних матеріалів не обійтися. Насамперед, це комплектуючі ліфтів, фасадні матеріали (українські виробники наразі не роблять високої якості енергозберігаючі та водовідштовхувальні фасади , системи опалення, каналізаційна інфраструктура», – говорить він.