Реєстрація /

Ремонт квартири перед продажем: бути чи не бути?

За правильного підходу, вклавши в ремонт «копійку» при продажу квартири можна отримати «гривню».

Вирішивши продати квартиру, багато хто задається питанням, чи варто робити ремонт перед тим, як виставити житло на огляд потенційних покупців. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати економічну доцільнісь такої ініціативи.

«Марафет» необхідний

Експерти ринку нерухомості говорять про те, що дуже важливим фактором при остаточному виборі квартири є те, наскільки візуально привабливим для покупця є житло. Саме тому рішення зробити ремонт перед продажем має під собою вагомі аргументи. Причому, це може стосуватися не тільки (і не стільки) квартири.

«Продаж квартири часто може бути лотереєю, але людина завжди «купує» очима. Тому навіть легкий косметичний ремонт може додати до вартості до 20%. Велику увагу варто приділити під’їзду, оскільки важливо, щоб покупець був у хорошому настрої перед тим, як увійти в квартиру. Вкрутіть кілька лампочок, заплатите прибиральниці 100 грн., щоб вимила підлоги і ліфт. Просте перефарбування стін під'їзду обійдеться в близько 1 тис. 200 грн., але вартість квартири можна сміливо підняти на 2-3 тисячі доларів», – говорить архітектор Анна Іскіердо.

При цьому робити авторський ремонт експерти не рекомендують.

«Коли мова йде про дійсно авторський ремонті, то будь-який покупець квартири хоче зробити його самостійно і в 99% випадків стане «старий» переробляти «під себе». А тому ніхто не буде переплачувати за нехай і дорогий, але не «його» авторський ремонт. Тому «відбити» вкладені в дорогий ремонт гроші дуже складно. Наприклад, ви купили квартиру за 200 тис. доларів, вклали в неї ще стільки ж, але продати зможете максимум за 300-320 тисяч.», – говорить архітектор.

Дороге житло вимагає дорогого ремонту

Щодо елітного сегменту житла, то «на ринку елітної нерухомості є покупці і на квартири з ремонтом, і на квартири під ремонт (переважно в нових будинках). Їх співвідношення залежить від вартості об'єкта, особистих переваг і планів покупців», – говорить Галина Мельникова, генеральний директор агентства нерухомості Park Lane.

За даними експерта, в сегменті від 300 до 500 тис. дол. співвідношення придбаних квартир з ремонтом і без складає приблизно 30 на 70% відповідно. Різниця в ціні між об'єктами з ремонтом і без складає приблизно 30% (до 1 тис. дол.. на кв. м).

«У категорії від 500 до 700 тис. дол. співвідношення квартир з ремонтом і без ділиться в рівних частинах. Тут вимоги до житла виставляються досить високі. До основних параметрів належить місце розташування, якість і вік будинку, контингент мешканців, прилегла інфраструктура, наявність паркомісць (паркінгу ) і т.д.», – стверджує Галина Мельникова.

Вона також додає, що в категорії від 700 тис. дол. і вище в основному купують квартири вже з ремонтом.

«Вимоги до ремонту та оздоблення в таких об'єктах дуже високі. Це має бути авторський дизайн, натуральні оздоблювальні матеріали (натуральне дерево , камінь і т.д.), ексклюзивні меблі, також одним із трендів останніх двох років можна назвати наявність сучасного технічного оснащення квартири (системи безпеки, кліматичні системи, електронне управління будинком)», – говорить пані Мельникова.

У новобудові все по-новому

Якщо ж мова йде про перепродаж квартири в новобудові, де найчастіше покупцеві пропонують житло або без ремонту, або з якимось базовим, то тут повноцінний ремонт перед продажем може бути неактуальним.

«Коли мова йде про новобудови, то, на мою думку, ремонт робити нераціонально. Щоб збільшити прихильність потенційного покупця саме до вашої квартири, краще розробіть спільно з архітектором кілька кардинально різних планувальних рішень і покажіть їх покупцеві. Найчастіше, людина прив'язується до існуючих перегородок і не має уявлення, які можливості надає саме ваша квартира для конкретно цієї людини. Тому покупець вже буде не просто порівнювати вашу квартиру з іншими, а подумки вже житиме в одному із запропонованих йому планувань», – рекомендує пані Іскіердо.

Платимо за ремонт, але не переплачуємо

Якщо ви не робили ремонт останні 7-10 років, то перед продажем квартири таки варто провести косметичні зміни: переклеїти вицвілі шпалери, перефарбувати стелю або поміняти сантехніку у ванній і т.п.

За мінімальних витратах для проведення такого ремонту потрібен бюджет в районі 5 тисяч гривень.

Якщо ж ви хочете залучити до ремонту архітектора-дизайнера, то в цьому випадку потрібно розраховувати на зовсім інші суми.

«Вартість роботи архітектора залежить від його досвіду і рівня авторського дизайну. Якщо об'єкт вимагає унікальних свіжих ідей, така робота може коштувати від 100-200 дол. за кв. м. Деякі фахівці вже перейшли на європейське ціноутворення – процент від ціни продажу об’єкта (мова може йти про 5-10%). Робота з проектування інтер'єрів «для життя», тобто інтер'єрні рішення, комфортні для життя людини і без надмірностей «на кшталт Людовиків» обійдеться замовнику від 40-70 дол за кв. м», – говорить пані Іскіердо.