Реєстрація /

Встановлення умивальника своїми руками: уважність і акуратність запорука успіху

Навіть незначні погрішності при встановленні умивальника можуть призвести до протікання води.

Встановлення умивальника – процес нескладний. Для умільців, що мають уявлення про будову водопровідної системи квартири, він не складе особливих труднощів. Однак не варто забувати про технічну відповідність параметрів виробу з вихідними даними місця установки, а також потрібно бути уважним до цих моментів у процесі вибору умивальника.

Правильний вибір – запорука успішного монтажу

Перш ніж почати процес встановлення придбаного умивальника потрібно переконатися, що спосіб встановлення цієї моделі відповідає технічним умовам місця, а система водопроводу відповідає кріпильним елементам раковини. Краще з'ясувати всі ці нюанси заздалегідь. Також варто враховувати, що раковини випускаються глухими і з отворами під змішувач, тому зі способом кріплення змішувача варто визначитися до покупки. Є сенс купувати змішувач разом з раковиною, щоб заздалегідь перевірити їх сумісність.

У комплекті часто йде і сифон. Якщо його нема, то варто відразу підібрати підходящу модель. Вподобану раковину потрібно уважно оглянути, чи нема на ній подряпин та сколів. Якщо ви зробили вибір на користь вбудованого устаткування чи чаші з п'єдесталом (тюльпан), варто перевірити, як вони стають на призначені для встановлення місця і переконатися, що п'єдестал має потрібну висоту. Якщо в комплекті нема кріплення, то потрібно їх також придбати.

Підготовчий етап

Процес встановлення умивальника складається з кількох підготовчих етапів: розмітка стіни, вибір відповідного місця, де буде закріплено обладнання. Для цього необхідно провести горизонталь, яка позначає верхній край умивальника. Обов'язково перевірити горизонтальність прямої за допомогою рівня. Далі необхідно виміряти відстані від країв приладу до кріпильних отворів і перенести результат на стіну.

Монтують умивальник на ретельно підготовлене місце. Обов'язково має бути підведення до умивальника труб гарячого і холодного водопостачання, а також каналізаційної труби. Також на момент монтажу вже повинен бути викладений кахель, що б якомога якісніше встановити раковину, і запобігти протіканню та механічним пошкодженням. Цей момент особливо важливий, коли здійснюється заміна старого умивальника на новий.

У місцях майбутніх кріплень за допомогою дриля або перфоратора висвердлюють отвори. Їх діаметр має бути трохи меншим, ніж у дюбелів. В отвори заливається трохи клею для того, щоб з'єднання було якомога міцнішим, після чого забиваються розпірні дюбелі.

Покроковий монтаж

Установка чаші починається з вгвинчування гвинтів-саморізів у підготовлені отвори. Перевіряється міцність кріплень і обережно надягається на них раковина. Потім встановлюються і закручуються прокладочні шайби. Затягувати шайби слід так, щоб чаша не хиталася. Потім на місця кріплень надягають декоративні заглушки

Потрібно пам'ятати про те, що встановлення умивальника передбачає точність. Так, кінці труб, які з'єднуються, в обов'язковому порядку мають повністю зістиковуватися і відстань, що залишилася між ними, не повинна перевищувати 1-2 мм. В іншому випадку, занадто маленький зазор різьби труб увійде в муфтову різьбу і міцність з'єднання буде сумнівною.

Установка сифону починається з закріплення випуску. В отвір зливу вставляються сітка, прокладка і притискний гвинт. При монтажі випуску обов'язково встановлюються прокладки, що гарантують герметичність з'єднання. Необхідно переконатися, що вони облягають злив раковини дуже щільно, без зазорів і зсувів. Якщо все встановлено правильно, затягується гвинт і з'єднується випуск з сифоном. Після чого закріплюється в розтрубі каналізації відвідна труба.

Змішувач підключається до водопроводу за допомогою гнучкої підводки. Для монтажу обов'язково використовується фум-стрічка, яка ущільнює з'єднання і запобігає можливим протікання. Шланг з фітингами або кріпильними вузлами підключається до змішувача, а потім до водопровідних труб.

Після закінчення збірки труб необхідно відкрити вентиль і під напором води дуже уважно оглянути і обмацати з'єднання. При виявленні протікань, їх потрібно усунути до початку регулярної експлуатації змішувача. Для цього з'єднання потрібно ще раз добре затягнути і змастити місця стиків водостійким герметиком.

Послуги професіоналів

Якщо ви не знайомі з конструкцією водопровідної системи, далекі від процесу монтажу обладнання та використання інструментів, краще довірити встановлення умивальника професіоналам. Встановлення обійдеться від 300 до 600 грн. в залежності від типу конструкції і особливостей водопровідної системи. Монтаж змішувача на раковину – від 50 до 100 грн, монтаж настінного змішувача – 150-200 грн. Окремо оплачуються послуги демонтажу старих пристроїв, монтаж сифона, обробка швів герметиком тощо.