Реєстрація /

Розмаїття скла у сучасному інтер'єрі

Нинішні технології дозволяють зробити скло універсальним і безпечним матеріалом для дизайнерських рішень.

Природні матеріали – скло, дерево і камінь були актуальні в інтер'єрних рішеннях завжди. В епоху високих технологій, коли на зміну натуральним прийшли штучні замінники, природні матеріали часто стали ознакою дорогих і вишуканих приміщень. При цьому завдяки сучасним технологіям функціональні можливості, сфери застосування та споживчі характеристики їх значно розширилися. Сьогодні ми розглянемо, які різновиди та можливості застосування скла існують в сучасних житлових і комерційних приміщеннях.

Вітражі – гості з минулого

Якщо раніше використання вітражів в інтер'єрі було привілеєм знаті і дуже заможних людей, то сьогодні це оригінальне декоративне рішення може дозволити собі багато хто. Сучасні технології виробництва вітражів зробили їх вартість демократичною, а властивості споживчими. Ці вітражі міцні і безпечні у використанні, не вимагають особливого догляду.

Вітражне скло додасть фарб і затишку вашому житлу. Воно створює настрій, особливий стиль і дозволяє експериментувати з простором. Вітражне скло можна використовувати при оформленні вікон, міжкімнатних дверей, перегородок, стін, стель, меблів, бра, світильників та інших складових інтер'єру. Вітражі гармонійно вписуються в інтер'єр в класичному стилі, арт-деко, модерн і в орієнтальному стилях.

Процес виготовлення сучасного вітражного скла виглядає так: на суцільне скло наноситься надміцний полімерний контур, після чого проміжки заливаються кольоровими полімерними лаками, які після застигання утворюють «вічний» шар. Можливий контур будь-якого рівня складності – як плавні, так і геометрично правильні елементи необхідного розміру. Лаки дозволяють передавати величезну кількість відтінків кольору залежно від концентрації і процентного співвідношення пігментів. Крім звичайних пігментів, застосовуються також флуоресцентні. Всі матеріали не вицвітають, стійкі до перепадів температури й агресивного впливу зовнішнього середовища і ультрафіолету.

Зазвичай вітражі виготовляються вручну під замовлення, але в окремих випадках можна придбати готову вітражну композицію. Популярні техніки виробництва вітражів: DecraLed, Fusing, Tiffany. Вартість одного вітражного скла в залежності від розміру і техніки обійдеться покупцеві від 100 до 500 у.о.

Загартоване скло – надійність металу

Ще один вид скла, який часто використовується в сучасних інтер'єрах – загартоване скло. Цей вид скла дуже популярний для створення перегородок в офісних та житлових приміщеннях, фасадів, вітрин, автоматичних розсувних дверей, панорамних ліфтів. Процес загартування скла технологічно подібний до процесу загартування металу: його піддають спеціальній термічній обробці різким нагріванням і охолодженням для створення заданого розподілу навантажень на площу скла. Завдяки загартуванню:

  • підвищується міцність на вигин і удар в 5-7 разів;
  • збільшується термостійкість і стійкість до перепадів температур в 2,5-3 рази;
  • підвищується стійкість до вібраційних навантажень;
  • при руйнуванні скло розпадається на дрібні безпечні осколки з притупленими краями, які не можуть травмувати людину.

При цьому загартоване скло зберігає оптичні властивості звичайного скла і має високий коефіцієнт проникнення світла та шумоізолюючі властивості.

Ціна на загартоване скло залежить від товщини листа. Вартість надтонкого скла товщиною 2 мм – в середньому 12-15 дол. за кв.м, а надміцне товщиною 18-19 мм обійдеться покупцеві приблизно в 60-65 дол. за «квадрат».

Сатин – тканина зі скла

Матове скло, яке на ринку і в професійних колах фігурує під назвою «сатин», досить розповсюджене у сучасних інтер'єрах. Скло сатин виготовляють методом хімічної обробки поверхні листового віконного або тонованого скла для того, щоб надати йому шовковисту матовість. На виході отримують непрозоре матове скло, яке пропускає світло, але не пропускає чітких контурів зображення.

Якщо тільки одна сторона виробу є матовою – це односторонній сатин, якщо ж обидві сторони – це двосторонній сатин. Двостороннє матове скло ще більше не пропускає зображення, і розібрати обриси предметів і людей через нього практично неможливо.

Саме по собі матове нанесення не має кольору. Для надання певного колірного забарвлення для конкретних інтер'єрних потреб, його потрібно пофарбувати з гладкою боку – виходить м'який пастельний неблискучий колір. Якщо це фарбування буде виконано на прозорому склі – вийде Colorglass (Колорглас), якщо на матовому – Colorsatin (Колорсатін).

В інтер'єрах житлових і офісних приміщень матове скло активно використовується у міжкімнатних і внутрішньокімнатних перегородках, міжкімнатних дверях і фасадах шаф-купе, а також на скляних кухонних стільницях. Також дуже популярне використання сатину в оформленні салонів краси, приватних клінік і бутиків.

Вартість загартованого матового скла, яке можна безпечно використовувати в інтер'єрі, на вітчизняному ринку перебуває в межах 70-90 дол. за кв. м