Реєстрація /

Складно, але цікаво: встановлення гідромасажної ванни своїми руками

Потрійне підключення.

Правильна установка джакузі – справа непроста. Її особливість і складність полягає в тому, що необхідне підключення до трьох основних комунікацій: водопроводу, каналізації та електромережі. Якщо підключення хоча б до однієї з магістралей буде виконано з помилками, це загрожує господарям великими неприємностями. Наприклад, коротким замиканням чи затопленням свого або ж сусідського житла. Тому за наявності найменших сумнівів у здатності правильно встановити і підключити гідромасажну ванну, ми рекомендуємо звернутися до фахівців. Якщо прийнято рішення проводити установку своїми руками, то цей процес вимагає підготовки і старанності виконання.

Правильна підготовка – половина успіху

У підготовчий етап входить, наприклад, вибір місця, в якому буде встановлена ванна. Розміри джакузі повинні бути такими, щоб вона містилася у ванній кімнаті вільно, також навколо має залишатися достатньо місця, щоб при необхідності її можна було висунути на деяку відстань (близько 50 см), вбудовувати джакузі впритул не можна. Форму гідромасажної ванни необхідно підбирати відповідно до місця розміщення. Наприклад, в кутку ванної кімнати буде доречним кутове джакузі, в центрі – кругле, а біля стіни добре стануть овальні і прямокутні ванни.

Оскільки джакузі, на відміну від звичайної ванни, досить масивні і великовагові конструкції, для їх установки готують жорсткий каркас із труб (кріпильну раму), закріплений в підлогу. Господарям необхідно попередньо переконатися, що підлога і перекриття ванної кімнати готові витримати таке навантаження, а також що вона має абсолютно рівну поверхню (в іншому випадку потрібно попереднє вирівнювання). Установку на раму потрібно проводити чітко горизонтально за будівельним рівнем і закріплювати за допомогою регулювальних болтів.

Робота з системою водопостачання

Системи джакузі розраховані на робочий тиск у системі водопостачання в 4-5 атмосфер. Зазвичай, в наших мережах цих величин дотримуються. Але фахівці рекомендують підстрахуватися і захиститися від несподіванок, які можуть завдати суттєвих збитків. З цією метою рекомендується встановити редуктор тиску.

Змішувачі для гідромасажної ванни необхідно встановлювати безпосередньо на ванну. Установка на стіну в цьому випадку заборонена. Також досвідчені сантехніки рекомендують встановити для джакузі додаткові фільтри очищення води. Оскільки вода у вітчизняних водопроводах не вирізняється чистотою і містить безліч різних домішок, від яких забиваються і швидко виходять з ладу масажні форсунки.

Злив потрібно встановити вище каналізаційного входу. При установці гідромасажної ванни своїми руками краще дотримуватися відстані 10 см. До системи водопостачання джакузі підключається за принципом звичайної ванни. Необхідно також герметизувати всі з'єднання, а при необхідності використовувати ущільнювачі у вигляді гумових прокладок.

Етап підключення до електромережі

Найбільш складним і небезпечним етапом самостійної установки джакузі є підключення ванни до електромережі. Вода добре проводить електрику, тому при роботі між двома цими системами, потрібно бути вкрай обережними і дотримуватися всіх правил безпеки. В першу чергу необхідно знеструмити мережу в квартирі (відімкнути рубильник). Ванна підключається до заземленої розетки за допомогою трипровідного кабелю. Для підключення гідромасажної ванни рекомендується використовувати розетку європейського зразка за межами ванної кімнати.

Підключення розетки до електричного щитка проводиться через запобіжний автомат і прилад захисного відключення. Рекомендується, щоб даний прилад був окремим, а не загальним для всієї квартири. Будь-які контакти, розетки і вимикачі для ванни-джакузі необхідно встановлювати таким чином, щоб виключити можливий контакт з водою і можливість дотягнутися до них рукою, перебуваючи у ванні.

Правильно підключити кабелі до мережі нескладно завдяки тому, що кабелі в усьому світі мають єдине колірне маркування. Блакитний колір означає нуль, коричневий, білий або червоний – це фаза, жовто-зелений позначає заземлення. Так що помилка тут практично виключена.

Контрольна фаза

Після завершення всіх робіт зі встановлення та підключення гідромасажної ванни залишається останній – контрольний етап. Перед запуском джакузі необхідно переконатися, що всі роботи були проведені правильно, а використання та обслуговування такої ванни буде повністю безпечним. Для цього перевіряємо коректність установки фільтрів для води та редуктора тиску; переконуємося в можливості вільного доступу до механізмів, насосів та компресорів джакузі; перевіряємо ізоляцію – всі деталі, що контактують з електромережею, повинні бути поміщені у спеціальні водонепроникні короби. Якщо всі умови виконані, ваша гідромасажна ванна готова до роботи.

У випадку, якщо процес монтажу і підключення джакузі занадто складний для вас, краще довірити процес встановлення професіоналам. Фахівці-сантехніки виконають таку роботу в середньому за 1000 грн. Ці розцінки актуальні при установці звичайної гідромасажної ванни в квартирі або приватному будинку на вже підготовлену площу. При роботі з гідромасажними комплексами в SPA-салонах, медичних центрах, готелях і санаторіях вартість послуг буде в кілька разів вищою.