Реєстрація /

Кухонний змішувач витримує багато випробувань

Маленький кухонний помічник.

Кухня – найбільш функціональне приміщення у квартирі. Тут миють руки, посуд, прилади, овочі-фрукти, м'ясо та рибу. Тому, крім зовнішнього оформлення і оснащення необхідною побутовою технікою, кухня вимагає якомога раціональнішого підходу у виборі комплектуючих. Кухонне обладнання має ретельно підбиратися з точки зору витривалості, функціональності і зручності в експлуатації та догляді.

Наприклад, кухонному змішувачу доводиться витримувати великі щоденні навантаження – впродовж доби його відкривають і закривають близько 100 разів, що, за середніми підрахунками, в 10 разів частіше, ніж використовується його «колега» у санвузлі. Вибір змішувача для кухні вимагає знання основних функціональних характеристик цих виробів, їх класифікації, дизайну, особливостей догляду, виробників.

Різновиди та можливості кухонних змішувачів

Головною відмінністю кухонних змішувачів вважається форма і розмір струменя води. Ці параметри є важливими з точки зору естетики і ергономіки. Струмінь кухонного змішувача повинен потрапляти точно в центр раковини, це робить експлуатацію більш комфортною (зокрема набагато зручніше мити посуд і продукти).

Розміщення носика змішувача для кухні може бути низьким, високим і дуже високим. Чим він вище – тим сильніший натиск і розбризкування води. При низькій конструкції незручно мити велику посуд. В мийку, яка обладнана таким змішувачем, не поміщаються великі предмети. Отже, є пряма залежність між висотою краника змішувача і глибиною чаші раковини. Чим нижче розміщений краник, тим глибшою має бути чаша. Для гарантії «сумісності» і комфортного використання, є сенс вибирати виробників, які комплексно підходять до цього питання і випускають серії, куди входить і мийка, і змішувач, а також аксесуари до них.

В асортименті магазинів є змішувачі з вбудованими перемикачами для пральної чи посудомийної машини, пароварки чи кавоварки. Ця функція дозволяє уникнути прокладення додаткових труб для техніки і захищає від випадкового затоплення. Перекрити доступ води при такій конструкції дуже легко, для цього на корпусі змішувача є відповідний перемикач.

Змішувачі з висувним вигином – досить свіже віяння на ринку сантехніки. Такі змішувачі дуже зручні, якщо потрібно наповнити водою велику каструлю чи відро, або якщо планується встановлювати декілька чаш. Шланг виготовлений з гуми високої якості і захищений «оболонкою» з текстилю чи металу. Дорогі моделі відомих виробників оснащені шлангом зі спеціального полімерного матеріалу PEX. Вони довговічні й гігієнічні, оскільки мають спеціальне внутрішнє покриття, що запобігає розмноженню бактерій.

Розрізняють два види конструкції таких виробів. Простіший варіант – злив з аератором на кінці. Вдосконалений змішувач із шлангом закінчується лійкою-душем, який має два режими – душ і аерований струмінь. Душем промиваються ніжні фрукти, ягоди та зелень, а також ополіскується посуд і чаша мийки.

Класика проти сучасності

Серед традиційних двовентильних і сучасних змішувачів з одним важелем переважна більшість покупців в останні роки віддають перевагу другим. Вони набагато зручніші для кухні, оскільки дозволяють управляти важелем зайнятими або слизькими руками, легко маніпулювати напором, фіксувати температуру для подальших відкриттів. Це допомагає економити час і воду. Тому зараз двовентильні змішувачі використовують лише в кухнях ретро-стилю і інтер'єрах «під старовину».

Найзручніший і найекономічніший, в т.ч. з одновентильних – безконтактний змішувач. Вода з нього витрачається лише при піднесенні рук до його корпусу (датчика) і автоматично відмикається, коли під ним припиняється рух.

Поширеними матеріалами для виготовлення змішувачів для кухні служать: однорідні метали і сплави – нікель, сталь, латунь, бронза, а також кераміка і пластмаса. Найкращими змішувачами для кухні вважаються моделі, у яких внутрішні елементи виготовлені з кераміки, а корпус – з металу. Усередині таких змішувачів не скупчуються мінеральні відкладення, вони стійкі до вологи, розраховані на тривалий термін експлуатації. Пластмаса, з якої виготовляють деякі моделі змішувачів, стійка до агресивного середовища і корозії, але по міцності і довговічності поступається кераміці й металу.

Вибір на будь-який гаманець

Фірми-виробники, що випускають сантехніку та аксесуари, в тому числі змішувачі, діляться на універсальних та галузевих виробників. В універсальних широко представлені колекції всіх видів сантехніки, галузеві спеціалізуються на окремих напрямках, наприклад, тільки змішувачах для кухні. Серед популярних торгових марок, які зарекомендували себе як виробники якісної кухонних сантехніки можна виділити: Oras (Фінляндія), Grohe, Hansgrohe, Hansa (Німеччина), Damixa (Данія), Vidima (Болгарія), Gustavsberg (Швеція), Jacob Delafon (Франція).

Щодо вартості, то кухонний змішувач бюджетної категорії коштує від 550 до 1 тис. грн., за надійний прилад необхідно заплатити в середньому 1 тис. 200 – 2 тис. грн. А от стилізовані під певний інтер'єр колекційні лінії, а також змішувачі із застосуванням нових технологій (датчики руху і т.д.) стартують у ціні з позначки 2 тис. 500 грн.