Реєстрація /

Мобільні перегородки – молодші брати стін

Видозмінити квартиру можна без повноцінного перепланування.

Сучасні інтер'єри і принципи планування найчастіше передбачають відкритий простір. Це відкриває максимальний доступ до приміщення природному освітленню, розширює простір для сміливих дизайнерських рішень, візуально робить приміщення більш просторим. Однак у відкритого простору, чи то квартира чи офіс, є і свої недоліки.

Головний з них – відсутність можливості повноцінного розмежування, усамітнення, створення різних функціональних зон. Популярним варіантом компромісу між повноцінним open space і стандартним плануванням є використання внутрішніх перегородок. Також раціональним рішенням є використання міжкімнатних мобільних перегородок для маленьких квартир, де важливий кожен метр корисної площі. Перевагами розсувних мобільних перегородок вважається:

  • ефективна економія корисної площі;
  • можливість створення оригінального і функціонального інтер'єру;
  • простота встановлення;
  • можливість установки перегородок без проведення «брудних» ремонтних робіт;
  • перегородки належать до категорії збірно-розбірних конструкцій і не вимагають спеціальних дозволів та узаконення, як капітальні перепланування.

Високотехнологічне скло

З метою раціонального використання простору перегородки, в основному з прозорого або матового скла, використовують в офісних приміщеннях. Такі перегородки дуже функціональні і можуть кріпитися до підлоги, стін, стелі, бути повнорозмірними (до стелі) чи частково перекривати простір.

Скляні перегородки виробляються з гартованого скла товщиною 8-10 мм. або скла типу «триплекс». У випадку аварійної ситуації гартоване скло навіть великого розміру (наприклад, панель триметрової висоти), розбиваючись, розламується на великі осколки і не загрожує людині ушкодженнями. Скляна перегородка для зміни ступеня прозорості і більшої безпеки, може бути покрита спеціальною термічною плівкою.

Існуючі види скла, сучасні технології його обробки і декорування, в поєднанні з правильно підібраною фурнітурою, дозволяють отримати найрізноманітніші рішення – як конструктивні, так і за архітектурно-композиційними можливостями. Завдяки сучасним технологіям, які активно входять у наше життя, в складі інтер'єрних перегородок можливе застосування спеціального скла, здатного змінювати ступінь своєї візуальної проникності за бажанням людини, стаючи прозорими чи ні, при перемиканні електричного тумблера.

Суцільноскляні прозорі перегородки обійдуться замовнику від 800 грн. за кв. м, матове скло – в середньому на 100 грн. дорожче (від 900 грн. за кв.м). Сучасні технологічні перегородки з перемиканням режимів представлені на вітчизняному ринку наразі дуже скромно, в основному це індивідуальні замовлення і адресні поставки з Європи, тому ціна на них також визначається індивідуально, в залежності від безлічі факторів.

Традиційне дерево

Дерев'яні перегородки активно використовуються як в офісних, так і в житлових приміщеннях. Вони бувають з кругляка (поперечного деревного зрізу) або пластин (поздовжнього деревного зрізу), з дощок, і каркасно-обшивні. Каркасно-обшивні перегородки володіють певними перевагами, так як вони володіють меншою теплопровідністю і звукопроникністю. При цьому товщина перегородок з дощок набагато менша, ніж каркасно-обшивних, що робить їх більш мобільними.

Перегородки з тонкого кругляка або пластин зазвичай встановлюють між кімнатами або для ізоляції теплого приміщення від холодного (наприклад, житлової кімнати від комори або тамбура). Такі перегородки, з урахуванням їх значної маси, встановлюють тільки на балки і вони вимагають штукатурення з обох сторін.

Вартість дерев'яних перегородок зазвичай вираховується не ціною 1 кв. м, а ціною за всю конструкцію, що включає розсувні механізми, тип деревини та оздоблення. Такий спосіб оптимізації простору обійдеться замовнику від 2 до 4 тис. грн. за комплексне рішення.

Звичний гіпсокартон

Гіпсові перегородки виготовляють з гіпсових плит довжиною від 800 до 1500 мм, шириною від 300 до 500 мм і товщиною від 50 до 75 мм. Вони можуть бути лише гіпсовими (без наповнювачів), а також гіпсо-шлаковими, гіпсо-тирсовими, гіпсо-солом'яними, гіпсо-рейковими і, найбільш популярними є гіпсокартонні перегородки.

Гіпсокартон – це лист з натурального гіпсу, обшитий декількома шарами картону. Можливості цього будівельного матеріалу величезні. Він має еластичність, якої достатньо, щоб надати перегородкам потрібну форму, що дозволяє дизайнерам проявити свою фантазію. Гіпсокартонні листи монтуються на металевий профіль, що забезпечує конструкціям стійкість.

Особливості гіпсокартонного листа дозволяють обклеювати його шпалерами або фарбувати. На перегородки з гіпсокартону можна навішувати полки і кріпити техніку (колонки, плазмові панелі, монітори). Такі перегородки використовуються у випадках, коли потрібно створити не окремі обгороджені приміщення, а візуально частково розділений простір.

Перегородки з гіпсокартону обійдуться замовнику від 200 грн. за кв. м. Шпаклівка такої поверхні буде додатково коштувати в середньому 50 грн. за кв.м. Роботи з монтажу оплачуються окремо.