Реєстрація /

Водонагрівачі виходять на передову

Вибирати є з чого.

Сьогодні при згадці слова «бойлер» у більшості людей виникає образ класичного накопичувального водонагрівача з металевим баком. В побуті саме такий вид водонагрівачів називають бойлером і саме він є найбільш поширеним способом вирішення питання локального гарячого водопостачання в рамках однієї квартири.

Від «самоварів» до баків

Історія винаходу і початку експлуатації пристроїв, призначених для нагрівання великої кількості води, досить молода. Перші такі пристрої, які зовні і технічно були схожі на величезні самовари, почали використовуватися в 1895 році. Звичайно, їх конструкція була досить примітивною, але принцип дії простий – нагрівати воду і певний час підтримувати її температуру. Перші накопичувальні водонагрівачі, звичайно, відрізнялися від сучасних моделей і об'ємом, і компактністю, і потужністю. Однак це вже були перші кроки до того, щоб сьогодні ми мали можливість встановити в своїх будинках ефективні та економічні бойлери.

Рахуємо об'єм і витрати

Головним фактором, який бентежить мешканців невеликих квартир при виборі водонагрівача, є громіздкість накопичувального бойлера. Критерії вибору досить прості. За універсальною формулою на одну людину (якщо використовувати бойлер для прийняття повноцінного душу), витрачається приблизно 80 літрів води. Тобто для сім'ї з двох осіб буде достатньо бака на 80-100 л. (оскільки гаряча вода з бойлера змішується з холодною), для сім'ї з трьох-чотирьох осіб знадобиться бойлер на 120-150 л., для великих сімей підійдуть баки від 175 до 200 л. Бойлери більшого обсягу використовуються, переважно, в установах (дитячі садки, лікарні тощо) і мають розміщуватися в окремому приміщенні – бойлерній.

З точки зору витрат електрики накопичувальні бойлери вельми економічні. Для якісної роботи водонагрівачі «окутують» термоізоляційної оболонкою. Нагрівальні елементи включаються автоматично на невеликі проміжки часу, для підтримки температури води в баку на рівні 65-70 градусів. Економічність витрат енергії зумовлена ​​тим, що тени не працюють постійно на нагрів, а більшу частину часу лише підтримують температуру. До того ж у багатьох моделей є так званий «економ-режим», при якому найбільш економічно витрачається енергія для нагріву води і підтримки необхідної температури.

Варіанти для будь-яких умов

Накопичувальні електричні бойлери поділяються на відкриті та закриті, залежно від системи водопостачання.

Водонагрівачі відкритого типу називають безнапірними. Їх принцип роботи: якщо вода в системі не набирається, то об'єм нагрівача перебуває під тиском води, яка є в ньому. Для того щоб такий бойлер працював без перебоїв, тиск в ньому має бути нижчим за водопровідний. Накопичувальний бойлер відкритого типу працює з водою, що подається насосами з колодязів та свердловин або самостійно набирає її з наявних резервуарів. Резервуар при цьому повинен розташовуватися трохи вище самого водонагрівача.

Бойлери відкритого типу розраховані на невеликі обсяги води і найчастіше застосовуються на дачах і в заміських будинках, де немає сучасної водопровідної мережі. Для приватного будинку в місті або квартири їх використання не раціональне, оскільки потрібна спеціальна установка для пониження тиску води.

Накопичувальний водонагрівач відкритого типу вимагає установки спеціального змішувача з трьома підвідними патрубками. Вентилі в такій системі працюють незвично. Один відкриває надходження холодної води в нагрівач і кран гарячої води. Другий регулює змішування холодної та гарячої води. Такі системи можуть забезпечити тільки одну точку водозабору.

Бойлери закритого типу монтуються в систему водопостачання і працюють під тиском водопровідної мережі. Коли кран відкривається, гаряча вода автоматично замінюється холодною. Потужність приладів і витрата електроенергії залежить від обсягів бака. Такий водонагрівач працює за принципом термоса з підігрівом. Тут дуже важливий рівень теплоізоляції. Чим щільнішим є термоізоляційний шар, тим менше електроенергії витрачатиме ваш бойлер.

Газова альтернатива

Крім популярного і простого у використанні електричного бойлера, на ринку також представлені газові водонагрівачі. На відміну від газових колонок, які є аналогом проточних водонагрівачів, газові бойлери – це баки, в яких воду нагріває не електрика, а газ. Таким чином, різниця між електричним і газовим накопичувальними бойлерами тільки в теплоносії. На сьогоднішній день газові накопичувальні бойлери є більш економічними за вартістю теплоносія, ніж їх електричні аналоги. Однак процес і вартість установки, а також необхідність оформляти дозвіл на установку газового водонагрівача, зупиняють частину потенційних користувачів.

Газові бойлери призначені для роботи на магістральному або зрідженому газу, без підключення до електромережі. Такий бойлер забезпечує постійну температуру води незалежно від витрати і навіть при низькому тиску і температурі на вході.

Модельний ряд газових накопичувальних бойлерів представлений моделями з об'ємом бака від 50 до 200 л. Практично всі моделі оснащені сталевим емальованим баком, а сучасні лінійки ще й додатковим магнієвим анодом для захисту від корозії, пом'якшення жорсткої води та зменшення кількості накипу. Магнієвий анод потребує регулярноїі заміни, в середньому один раз в два роки. На ринку представлені настінні й підлогові моделі, моделі з можливостями авторозпалювання і контролю полум'я.

Найбільш популярними виробниками накопичувальних газових водонагрівачів є ТМ Ariston, Baxi, Vaillant, Tatramat. Вартість газових накопичувальних бойлерів становить від 1 тис. 500 до 4 тис. 500 грн. в залежності від обсягу, виробника і наявності додаткових опцій.

Про ціни на електричні бойлери ми писали раніше.