Реєстрація /

Українці зможуть інвестувати в будівельні компанії від 5 тисяч доларів


Розвиватимуться фонди інвестування в нерухомість.

У 2022 році в Україні активно розвиватимуться фонди інвестування в нерухомість (ФІН), як альтернативний інструмент для інвестицій та збереження статків громадян.

Про це повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development.

За його словами, головна особливість нових інструментів фінансування полягає в тому, що громадяни можуть вкласти власні заощадження, придбавши відповідні акції (цінні папери), що перебуватимуть у вільному обігу, та отримувати прибуток в розмірі від 10% річних з прив’язкою до курсу іноземної валюти. 

Фахівець зауважив, що в Україні зазвичай фонди інвестування в нерухомість закриті для пересічних інвесторів. І, за даними експерта, тільки наприкінці 2021 року кілька відомих  і потужних українських девелоперів оголосили про створення таких фондів з можливістю інвестування в них всіх охочих. Він зазначив, що отримані інвестиційні кошти девелопери спрямовуватимуть в розвиток власних проєктів в різних сегментах нерухомості. 

Згідно з українським законодавством і залежно від типу фонду, розмір мінімальної суми для входження в український фонд інвестицій в нерухомість через купівлю цінних паперів може становити від 5 тис. долл. Крім того, як вважає експерт, саме такі фонди здатні привернути увагу іноземних інвесторів до українського ринку нерухомості, бо для них формат REIT-фондів (real estate investment trust) зрозумілий та розповсюджений.

«Фактично REIT — це керівна компанія, що спрямовує отримані кошти в різні сегменти нерухомості. Цінні папери міжнародних REIT-фондів вільно котуються на фінансових біржах та є більш ліквідними, ніж об’єкти нерухомості, адже продати їх за ринковою вартістю можна набагато швидше, ніж, наприклад, квартиру. Найбільшу частку прибутку будь-якого REIT-фонду складають орендні платежі, що дають стабільні і прогнозовані грошові надходження. Крім того, прибуток REIT-фондів не залежить від рівня інфляції, адже вартість нерухомості, орендних платежів дуже часто зростає на еквівалент знецінення обігових коштів. По суті, з’ява фондів інвестування в нерухомість - це один з напрямків до створення прозорого ринку нерухомості в Україні, що стимулюватиме входження іноземних інвестицій в цей сектор української економіки», – підкреслив фахівець.

Він зазначив, що в Україні прибутковість інвестицій у фонди нерухомості становить в середньому 10% річних з прив’язкою до іноземної валюти. Наприклад, у США такий прибуток не перевищує 2-5%.

Стаття по темі: Інвестиції в нерухомість у 2022 році: чи варто розглядати та які квартири варто купувати?

Раніше повідомлялося, що у Київській області у 2022 році побудують 16 проєктів за програмою «Велике будівництво».

Джерело