Реєстрація /

Оренда нерухомості в Києві: жовтень 2014 р.

В жовтні поточного року було проведено 406 операцій з оренди нерухомості в Києві. У порівнянні з вереснем цей показник зменшився на 32,5%. Рівень витрат на оренду протягом місяця склав 4 млн. 25 тис. грн. (312 тис. дол.), що менше показників минулого місяця на 24,5%.

У структурі угод квартири зайняли 89%, приміщення нежитлового фонду 7%, приватні будинки – 4%.

Категорія об'єктів вартістю до 6 тис. 450 грн. (500 дол. США) в міс. склала 32% від загального обсягу. У цій категорії представлені в основному об'єкти житлової нерухомості – квартири у віддалених від центру мікрорайонах (Нивки, Південна Борщагівка, Воскресенка, Виноградар). Також багато запитів надходило від бажаючих орендувати кімнату за найбільш лояльною ціною.

У ціновому діапазоні від 6 тис. 450 до 10 тис. 320 грн. (500-800 дол.) в міс. було укладено 31% угод. В цій категорії орендарів цікавили Голосіївський, Солом'янський, Оболонський, Печерський і Дніпровський райони. Тут можна відзначити тенденцію, що в наближених до центру локаціях (вул. Горького, Велика Васильківська, бул. Дружби Народів, Лесі Українки) в цьому ціновому діапазоні можна було орендувати квартиру в будинках старої забудови, тоді як в Оболонському, Дніпровському (Оболонський просп. , вул. М. Раскової, Туманяна) районах орендарі шукали варіанти в сучасному житловому фонді.

У сегменті від 10 тис. 320 до 15 тис. 500 грн. (800-1200 дол.) в міс. частка угод склала 18%. Тут фаворитами були Печерський, Шевченківський, Голосіївський і Дніпровський райони. Велика частина орендованих квартир розташовувалася в нових будинках.

У ціновому сегменті від 15 тис. 500 до 25 тис. 800 грн. (1200-2000 дол.) в міс. кількість угод склала 10%. Категорія від 25 тис. 800 до 38 тис. 700 грн. (2000-3000 дол.) в міс. у вересні зайняла 5%. У цих категоріях були підписані договори оренди 3-4-х-кімнатних апартаментів і довгострокової оренди заміських будинків. Серед орендарів апартаментів затребуваними були Печерський, Шевченківський, Голосіївський та Оболонський райони. Заміські будинки орендували в Обухівському (Нові Безрадичі), Києво-Святошинському (Білогородка) напрямках і місті Ірпінь.

Найбільш доступними, орендованими в жовтні об'єктами, стали: 1-кімнатна квартира на просп. Правди (Подільський р-н) площею 22 кв. м за ставкою 2 тис. 600 грн./міс. і приміщення нежитлового фонду метражем 40 кв. м (салон краси) по вул. Великій Китаївській (Голосіївський р-н) за ціною 5 тис. грн./міс.

«Думаю, що сплеск активності орендарів, який ми спостерігали у серпні і вересні, себе вичерпав і жовтень повернув ринок до звичайних показників, які збережуться до кінця року. Хочеться відзначити тенденцію: всі переговори щодо вартості оренди, торгу і фіксації суми в переважній більшості випадків проводяться у гривні, без прив'язки до курсу валют.

Зараз, у досить складній і нестабільній економічної ситуації, орендарі проявляють раціональний підхід і вибирають найбільш доступні за вартістю варіанти з відповідними параметрами. Тому є підстави, при збереженні загального обсягу, очікувати деякого зміщення частки угод в більш бюджетні сегменти», – прогнозує розвиток ситуації Генеральний директор АН «Благовіст» Галина Мельникова.